muziek

Matilda en Kleine Vis vertel-muziek-tekenvoorstelling

M.m.v. De Vrienden van Matilda: Marijke Beversluis, actrice/vertelster; Gerard de Bruyne, kunstenaar/tekeningen; Egbert Jan Louwers, dwarsfluit; Noor Kamerbeek, schrijfster/altfluit; Ivo Visser, basfluit; Dominy Clements, componist/subcontrabasfluit.

Vooraan: actrice Marijke Beversluis
Achteraan van l.n.r: Dominy Clements (componist & subcontrabasfluit), Ivo Visser (basfluit), Noor Kamerbeek (schrijfster & altfluit), Egbert Jan Louwerse (dwarsfluit)

Voor Matilda en Kleine Vis haalde Noor Kamerbeek  inspiratie uit haar ontmoeting in 2013 met het Engelse peutertje Matilda op het Franse vakantiestrand. Zelf een groot liefhebber van schelpen, combineerde ze het strand, schelpen en zee in een zonnig en spannend verhaal over Matilda, haar oma en een klein visje, bij eb achtergebleven in een waterpoeltje op het strand.
Componist Dominy Clements schreef er vrolijke licht-klassieke muziek bij voor een kwartet uit het Fluitoctet BlowUp! (www.fluteoctet_blowup.nl) verdeeld in een Ouverture, Introductie, Verhaal en Meezingliedje.
De partituur bij het verhaal is gecomponeerd in het genre van het Melodrama, waarin gesproken tekst en muziek gelijk opgaan. De drie personages, Matilda, Oma en Kleine Vis, kregen een eigen Leitmotief.

Er is ook een versie ontwikkeld met decors naar de boekillustraties, voor zalen zonder beamer en achterdoek. Zoals hier bij Festival Classique in 2016.

De balletschool van Stichting Dans aan de Vliet uit Leidschendam heeft in juli 2017 een gedanste versie met 55 leerlingen.

Matilda en Kleine Vis als schoolvoorstelling.

Noor Kamerbeek geeft ook een eenmansvoorstellinkje op lagere scholen, boekhandels en kinderclubs.

Op 11 oktober 2015 vond de première plaats van de Vertel-muziek-tekenvoorstelling (4-8 jaar) gebaseerd op verhaal en muziek, in Theater Ludens in Voorburg. In dit door Noor Kamerbeek bedachte concept worden drie kunsten gelijkwaardig gepresenteerd: de vertel,- teken- en muziekkunst. Ook mogen kinderen actief meedoen d.m.v samen zingen met de musici, en samen tekenen en kleuren met de kunstenaar over het verhaal.
Het grote succes van dit concept brachten Matilda en Kleine Vis o.a. naar De Doelen, Festival Classique, de Zeeuwsche Concertzaal, Kunstmin Dordrecht en diverse andere vlakke vloer theaters en concertzalen. De speellijst is te vinden op www.matildaenkleinevis.nl
De voorstelling wordt nog steeds met veel plezier gespeeld. Bekijk diverse filmpjes op youtube.

Matilda en Kleine Vis in theater-concertzaal, momentopnamen

Klik op foto´s voor het volledige beeld:

Kinderkoortje tijdens de premiere in Theater Ludens Voorburg, oktober 2015.
De Doelen, maart 2016
Lekker tekenen, Ostade Theater, februari 2017
Dansdocente Mira Moreno en haar leerlingen, theater Ludens Voorburg, juli 2017