Een nieuw verhaal: Matilda en de geheimzinnige tonen (2018)

Noor Kamerbeek schreef in 2016 een nieuw verhaal over het moedige meisje Matilda en haar oma. Dit keer is muziek het thema.
Uit te geven als prentenboek met luisterboek met speciaal voor het verhaal gecomponeerde klassieke muziek op cd, en als Vertel-muziek-tekenvoorstellingen in het theater.
Conceptillustratie van Jose Vingerling

Synopsis verhaal

Matilda logeert een paar dagen bij oma.
Oma houdt veel van muziek en speelt elke dag piano.
In haar achtertuin zingt een merel zijn mooiste lied.
Matilda is er stil van. Zo mooi muziek maken als oma en de merel, dat kan zij niet.
Als ze ‘s avonds in bed ligt, maakt een geheimzinnige toon haar wakker.
Er volgt een spannende zoektocht met steeds meer geheimzinnige tonen die haar roepen.
In een stoffige kamer vindt ze een reusachtige kast. Nog zijn de tonen niet tevreden. De kast moet open.
Op de onderste plank, achter stapels muziekboeken, vindt ze een zwarte langwerpige kist verstopt.
Als Matilda de inhoud van de kist aan oma laat zien, reageert die opgetogen.
Het is de viool van opa, de opa die Matilda nooit heeft gekend.
Ze geeft hem aan Matilda: ‘Opa’s viool heeft je toch niet voor niets geroepen?’
Nu kunnen ze samen muziek maken.
Maar, waren het wel de tonen die Matilda hebben geroepen?
Of was het eigenlijk haar opa?

Toelichting motivatie

In dit verhaal is muziek niet alleen de aanleiding tot een spannende zoektocht, maar ook de vertolking van emoties die in muziek voorkomen.
Er worden vier tonen opgevoerd: de vier snaren van een viool waarin alle tonen verstopt zitten. Deze viool is van Matilda’s opa geweest en fungeert als zijn boodschapper.
In het verhaal worden drie elementen aangereikt die de muziek met zich meebrengt: emoties, verbinden en samenwerken. Daarmee hoopt Noor Kamerbeek niet alleen een mooi verhaal te vertellen, maar ook ouders en hun kinderen meer bewust te maken van wat muziek te bieden heeft. Net als bij Matilda en Kleine Vis (uitgave 2015, zie www.matildaenkleinevis.nl) zal aan dit verhaal een luisterboek met klassieke muziek worden toegevoegd, evenals in hetzelfde concept als de Vertel-muziek-tekenvoorstelling Matilda en Kleine Vis, een theaterversie met Ouverture, Introductie instrumenten, Verhaal, Meezingliedje, en samen tekenen.

Medewerkenden: De Vrienden van Matilda

Boekillustraties: Jose Vingerling, illustreerde ook Matilda en Kleine Vis. Werkt ook samen met Frank Groothof en maakt deel uit van Het Kleurfeest. www.vingerlingdebruyne.nl
Muziek: Floor Minnaert, componeerde muziek bij kinderboeken voor gerenommeerde uitgevers en o.a. voor het Internationaal Danstheater. www.floorminnaert.nl
Vertelster: Marijke Beversluis, vertelt ook in Matilda en Kleine Vis. Produceert ook eigen voorstellingen waarin klassieke muziek en tekst nauw met elkaar verbonden zijn. www.theaterinmuziek.nl
Kunstenaar: Gerard de Bruyne, live tekeningen. Tekent ook bij Matilda en Kleine Vis en werkt ook samen met Frank Groothof en diverse andere klassieke musici. Maakt deel uit van Het Kleurfeest. www.vingerlingdebruyne.nl.
Musici:
Maria-Paula Majoor, viool. Primarius van het zeer succesvolle Matangi Kwartet. Speelde diverse kindervoorstellingen en presentaties voor kinderen.
Pianist n.t.b;
Noor Kamerbeek, dwarsfluiten. Is professioneel fluitist, schrijver en voorheen programmamaker radio. Schreef en speelt bij Matilda en Kleine Vis en Matilda en de geheimzinnige tonen. www.noorkamerbeek.nl

Planning boek en cd

Uitgave 2018 bij Prominent.
Voorstellingen: in 2019-‘20

Financiering

Voor deze productie: boek, cd en voorstelling, worden fondsen aangeschreven en sponsoring gezocht.