Drakensporen: nieuwe spannende kunstzinnige kindervoorstelling (2018)

Drakensporen is een voorstelling voor kinderen van 5 tot 10 jaar die niet bang zijn voor draken.

Hé, waar komt dat drakenkind nou vandaan?
Hoort ie bij de draak van de aarde, die de grond kan laten schudden?
Of bij de draak van de wind, die stormen door de lucht blaast!
Of misschien wel bij de draak van het water, die zeeën kan laten kolken?
Of toch bij de draak van het vuur, die vonken uit vulkanen spuugt?
Het zijn geen lieverdjes, deze vier draken. En toch gaan we ze zoeken.
Want ook een drakenkind heeft een thuis nodig.
Daarom volgen we hun sporen en lokken ze naar ons toe.
En daar hebben we alle hulp bij nodig.
Van jullie.

Drakensporen is een voorstelling waar de eigen fantasie actief wordt aangesproken, met spannende drakenmuziek, visuele uitdagingen op het toneel, en live tekeningen op een groot scherm.

Uitgevoerd door De Vrienden van Matilda:

• Dominy Clements: muziek en soundscape
  • Lindai Boogerman: spel
  • Gerard de Bruyne: tekeningen
  • Noor Kamerbeek: concept
  • Musici: Egbert Jan Louwerse: dwarsfluit; Noor Kamerbeek: altfluit;
  • Ivo Visser: basfluit; Dominy Clements: subcontrabasfluit.

Drakensporen is een productie van de Stichting Fondation Faubourg.

Introductie tot de voorstelling:

Op 3 januari 2018 vindt in het Rietveld Theater Delft de première plaats van de nieuwe kindervoorstelling Drakensporen (5-10 jaar).
Deze voorstelling gaat over de zoektocht van een drakenkind naar zijn thuis, een universeel en actueel thema. De uitkomst: hij wordt door vier natuurdraken omarmd, hij is bij hen alle vier thuis, is een aansporing om open te staan voor anderen.

Aanleiding voor deze voorstelling was de bijdrage van De Vrienden van Matilda aan het Sprookjesfestival Arnhem 2017. Componist Dominy Clements schreef 20 minuten muziek met soundscape over het festivalthema Dromen en Draken. Kunstenaar Gerard de Bruyne tekende live bij de uitvoering. De reacties waren zeer enthousiast, waarna besloten werd om dit materiaal tot een volwaardige voorstelling uit te werken.

De voorstelling wordt, in samenwerking met de hele crew, in de zomer van 2017 geschreven door Noor Kamerbeek. Het kunstzinnige karakter van de voorstelling – al eerder ingezet in de Vertel-muziek-tekenvoorstelling Matilda en Kleine Vis – wordt nog verder opgevoerd door dit keer geen gesproken verhaal in te zetten, maar uit te gaan van een visueel verhaal met een spannende soundscape als basis. Deze laatste wordt afgewisseld met live uitgevoerde muziek van de Draak van de Aarde, Wind, Vuur en Water en improvisaties van de vier musici, in samenspel met poppenspeelster Lindai Boogerman. Tijdens vier grote scenes worden de kinderen in de zaal uitgebreid aangespoord om mee te doen d.m.v. bewegingen en geluid.

Tot grote vreugde van iedereen heeft poppenspeelster Lindai Boogerman zich aan dit project verbonden. Zij speelt o.a. de pop Ieneminie van Sesamstraat, en maakt zelf ook kindervoorstellingen zonder tekst, waarin ze gebruik maakt van allerlei materialen als papier, doek, plastic etc. om een verhaal uit te beelden. In Drakensporen speelt zij afwisselend het drakenkind en de vier natuurdraken die zij visueel tot leven brengt met bijv. grote vellen papier (draak van de aarde).

Kunstenaar Gerard de Bruyne tekent ook het drakenkind in zijn spannende zoektocht naar zijn thuis, evenals de sfeerbeelden die hem omringen. Wat op het podium niet te visualiseren is, kan hij met zijn tekeningen op groot achterdoek juist wel laten zien.

Gerard de Bruyne

Planning:

Op maandag 27 november 2017 worden in het Veur theater schoolvoorstellingen gespeeld. Op 3 januari 2018 vindt de premiere plaats in het Rietveld theater in Delft, aanvang 15 uur.
Daarna volgen er voorstellingen in 2018-’19-‘20.

Financiering:

Voor deze productie worden fondsen aangeschreven en sponsoring gezocht.